VOX SCANIENSIS

- de skånska rösterna

Vox Scaniensis blandar musik från renässansen med klassisk ny kyrkomusik. I sommar uppträder ensemblen i olika kyrkor. Ensemblen leds av Peter Wallin.

Vox Scaniensis är en vokalensemble som leds av Peter Wallin.
- Mina främsta uppgifter är att dirigera och välja ut musiken säger Peter Wallin. Repertoaren består bland annat av musik från renässansen och nyskriven kyrkomusik.
- Det finns något gemensamt mellan den gregorianska sången, renässansens vokalpolyfoni och mycket av den musik som skrivs idag, berättar Wallin.

STARTADE MED TV-SERIE
Nästa projekt för ensemblen blir sjungningar i Helsingborg, Falsterbo, Malmö S:t Johannes och Stenbrohult i sommar. Ensemblen består av sex sångare: Lotta Carlén och Kristina Hellgren, sopraner, Ann-Kristin Jones, alt, Johan Linderoth, tenor, Peter Sjunnesson, baryton, och Per Fernesten, bas. Det hela började med TV-serien ”Andetag” som sändes i SVT2 sommaren 2002 och även våren 2003.
- Jag bildade Vox Scaniensis i samband med inspelningarna av ”Andetag” och sedan dess har vi haft olika projekt tillsammans, fortsätter Peter Wallin.
Peter Wallin drivs av intresset till musiken och även till viss del av religionen som sammanförs i hans jobb som kyrkomusiker. ”Musiken talar för sig själv”, säger Wallin, men jag spelar mycket i samband med gudstjänster fortsätter han.
En del av den musik man framför betecknas minimalism, ibland utgår ensemblen från bara två ackord.
- Det stämmer att vi ofta sjunger utifrån två ackord, men vi gör det på ett raffinerat sätt, menar Peter Wallin.

MUSIKEN I CENTRUM
Vox Scaniensis sätter musiken i centrum men fokuserar även på klangen på ett tankfullt sätt.
- Vi går gärna utanför de vanliga dur- och molltonaliteten men sjunger även tonal musik, fortsätter Peter Wallin.
Kyrkomusiken är för många ett viktigt inslag i vår tids upplevelsekultur. Den vill förmedla något, inte bara vara en kuliss. Vox Scaniensis sjunger för att bidra till den kulturen.
Den gregorianska sången är den äldsta musik man hittat historiska belägg för. Den härstammar från 700-talet.
- Den gregorianska sången är enstämmig och ingår i Vox Scaniensis repertoar, berättar Peter Wallin.
Vox Scaniensis sjunger musik som passar bäst för en enkelbesatt ensemble, till exempel äldre vokalpolyfoni, vissa barockverk och även modernare verk. Utöver gregoriansk sång sjunger Vox Scaniensis bland annat verk av Palestrina, Nils Tykesson och Arvo Pärt.

Martin BjörkhagenFalsterbo kyrka
Tisdag 6 juli kl 19.30
Fri entré

FAKTA/Peter Wallin
Född: 1952
Bor: Malmö
Familj: Frun Kerstin och tre vuxna döttrar
Yrke: Kyrkomusiker
Intressen: Musik och möbelsnickeri
Läser: Det mesta, ofta romaner
Musik: Allätare

< < < Tillbaka